Selecteer een pagina

Geland op schiphol

Inmiddels is het zondag 5 mei. We zijn nu 2 dagen thuis. Maar met mijn hoofd ben ik nog steeds in Afrika! Ik moet steeds denken aan ons bezoek aan het weeshuis en Winnie. Wat een power vrouw is Winnie! Dit is haar verhaal.

Winnie en haar gezin samen met ons

Jaren geleden werkte Winnie ten tijde van Jemi’s adoptie in Botshabelo. In Botshabelo worden in principe kinderen verzorgd tot 2 jaar. Helaas waren er op een gegeven moment een paar kinderen die leeftijd ver voorbij. Wat te doen met dit stel?

Nu was er een huisje op het terrein van Botshabelo. Het voorstel was om Winnie samen met deze kinderen in het huisje te laten wonen. Tijdelijk totdat er voor de kids een permanente oplossing was. Helaas voor de kids bleek het lastig ze ergens onder te brengen. En Winnie raakte ook gehecht aan ze. Zo gebeurde het dat Winnie de moeder werd van deze kinderen.

Deze kinderen hadden extra zorg nodig. Het is dus niet makkelijk om als alleenstaande moeder voor 5 kids te zorgen. Vooral niet in Zuid-Afrika! Maar Winnie kreeg het voor elkaar met wat financiële hulp uit Nederland van de groep mensen rondom Brechtje. Die ook voor onze Jemi gezorgd heeft destijds (zie eerder blogartikel zenuwachtig)

Brechtje

Toen wij dus naar Zuid-Afrika afreisde, wilde wij ook heel graag Winnie ontmoeten. Ze nodigde ons uit voor de lunch met haar gezin en zo geschiedde. Onze levens zijn vanaf nu ook in real life verbonden!

Het was een bijzondere middag! Als moeders hebben we met elkaar gepraat. Arm/rijk, blank/zwart het maakt niet uit. Alle moeders zijn van dezelfde soort. We willen onze kinderen het beste van de wereld bieden!

Botshabelo weeshuis

Botshabelo wordt gerund door de mensen van de urban life kerk. Met een aantal vaste krachten en vele vrijwilligers en donateurs uit de hele wereld. Bij ons bezoek aan het weeshuis ontmoetten wij twee vrijwilligers uit zweden en duitsland. Zij draaien voor een paar maanden mee om de kinderen te verzorgen.

Uit ons bezoek bij Botshabelo bleek duidelijk dat ze de afgelopen jaren bezig zijn geweest met het doorvoeren van verbeteringen. Wat opviel is dat er meer oog is voor kleine dingen. Ik zag bijvoorbeeld dat in het huis speelgoed, knuffels en boven de bedjes speeltjes met muziek waren. Ook in de badkamer zag ik kastjes met namen erop en eigen spulletjes erin. Dit was 13 jaar geleden toen onze dochter daar was iets anders.

Niet alleen in het weeshuis maar ook daar buiten is het nodige veranderd. Inmiddels bestaat Botshabelo uit drie pijlers.

-Babieshome/weeshuis

-Uplifting programma:

het opleiden van leraren in de wijk

-Pre school:voor kids die anders niet naar school kunnen gaan

Zoals Mosa, de hulpverlener van Botshabelo en 1 vd kids van Winnie vertelt, zijn ze lekker bezig daar! Dit alles kan natuurlijk alleen maar met de hulp van donateurs. En daar komt natuurlijk heel wat bij kijken. Ik probeer door middel van deze website daar een beetje aan bij te dragen.

Het allerlaatste redmiddel is adoptie! Maar het belangrijkste is om mensen te leren voor zichzelf te zorgen. Zodat alle problemen bij de wortel kunnen worden aangepakt. Scholing voor kids zodat zij later goed voor zichzelf kunnen zorgen en daarmee ook voor hun kinderen. Zodat de vicieuze cirkel van Zuid-Afrika kan worden doorbroken!

Groot verdriet wordt grote kracht!

Ik wil ons verslag graag afsluiten met dit laatste verhaal. Toen ik dit hoorde tijdens ons bezoek, over het leven van 1 van de medewerkers, sprongen de tranen me in de ogen!
Stel je voor je bent 7 jaar en jouw zusje is een kleine baby. Dan gaat jouw moeder dood. Ze brengen jullie naar de zus van jouw moeder, jouw tante dus. Deze wil je eigenlijk niet hebben, ze heeft vast haar eigen problemen. Maar what can you do?

Jouw zusje is erg ziek, jij bent al 7 jaar en moet voor haar zorgen. Op een gegeven moment is ze zo ziek dat je echt niet meer weet. Wat weet je eigenlijk als je 7 jaar bent?

Dan komt er iemand, je kent haar niet. Ze neemt jouw zusje mee. Waar ze is dat weet je voor lange tijd niet! Daar zit je dan bij je tante die het waarschijnlijk zelf ook moeilijk heeft. Dit is het verhaal vele kinderen in Afrika. En waar gebeurd!

Ondanks deze moeilijke start staat ze inmiddels positief in het leven. Ze helpt andere kinderen en wordt daar heel blij van. Dat is dus de kracht van Afrika! Laten we hopen dat deze kracht ervoor zorgt dat ze boven zichzelf kunnen uitstijgen daar. Power to the people!

Ik wil u hierbij bedanken voor het volgen van ons blog. Heeft u het leuk gevonden om ons verhaal te volgen? Dat vinden wij natuurlijk heel fijn. Maar we deden dit niet alleen voor onszelf! We hopen dat u een financiële bijdrage wilt leveren aan de prachtige initiatieven van Botshabelo

Helpt u ook? Doneer dan hier wat u kunt missen aan Botshabelo.

Komt u er niet uit op de donatie pagina? Bel ons dan op 06-22389307

Ps. Wij vinden het heel leuk als u een reactie achterlaat op ons blog